Korte ingezonden brief naar aanleiding van het artikel over Persoonlijkheidstesten in NRC Handelsblad van vrijdag 19 mei 2017.

Het is onzin om te veronderstellen dat je een serieus baan- of loopbaanadvies zou kunnen geven op basis van alleen een vragenlijst zoals Breinvoorkeuren NBI®. Natuurlijk zijn ervaring, vooropleiding, competenties, intelligentie nog steeds belangrijk. Maar het is geen geheim dat mensen met dezelfde vaardigheden toch niet altijd even happy zijn in eenzelfde baan. De verschillen in breinvoorkeuren maakt wel degelijk uit of men zijn of haar dagen op het werk zit af te tellen of juist met plezier werkt.

In mijn arboteam was iemand met hoge voorkeuren voor details. Die man was prima op zijn plaats als verzuimregistrateur van 2500 medewerkers. Daar tegenover: mijn vrouw scoorde hoog op de selectietest, alleen gebaseerd op intelligentie, voor mainframe computer programmeur bij een groot bedrijf. Maar haar lage voorkeuren voor stap voor stap aanpak samen met haar hoge mensgerichte en verbeeldende voorkeuren maakte dat zij al snel deze baan opzegde. Zonde van de bedrijfskosten om haar, op een managementsalaris, te laten omscholen. Leidinggevenden: wees wijzer dan dit bedrijf en zorg ervoor dat de breinvoorkeuren van uw sollicitant zoveel mogelijk overeenkomen met de werkzaamheden en werkomgeving voordat u ze aanneemt!

Koen Zonneveld

Pin It on Pinterest

Share This